Pierwsze warsztaty kulinarne w 2018 roku

6 marca 2018 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie rozpoczęła kolejny cykl warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Tym razem odwiedziliśmy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Marii Skłodowskiej -Curie w Kluczborku. W zajęciach teoretyczno – warszatatowych uczestniczyło dwudziestu uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, szkoleniowiec w branży gastronomicznej jak i również szef kuchni renomowanej restauracji na Opolszczyźnie. Podczas zajęć zostały omówione tematy z zakresu wykorzystywania tradycyjnych i nowych technik w przygotowaniu potraw z różnych części kurczaka min. obróbka termiczna, kuchnia molekularna, metoda sous vide, wędzenie tradycyjne i alternatywne. Uwieńczeniem warsztatów był oczywiście konkurs na najlepsze danie z kurczaka, które przygotowywały 3 osobowe zespoły. Podczas obrad komisji degustacyjnej pod przewodnictwem Kamila wyłoniono najlepszych przyznając miejsca I, II oraz III. Wszyscy uczestnicy oraz szkoła, w której zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.