Konkurs kulinarny i warsztaty w województwie kujawsko-pomorskim

 Pierwszy tydzień grudnia, stał pod znakiem wielkiego konkursu kulinarnego, rozgrywanego w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej przy Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Konkurs odbywał się w ramach projektu Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj pn. „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Do udziału zaprosiliśmy szkoły średnie o profilach gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego. Ku naszemu ogromnemu zdziwieniu, chęć udziału zgłosiło aż 16 szkół! Niestety, w związku z przyjętą przez nas formułą, musieliśmy ograniczyć liczbę uczestników do 9 zespołów. O tym, które szkoły wzięły udział w konkursie zadecydowała kolejność zgłoszeń.

Szkoły, które nie mogły wziąć udziału w tegorocznej edycji konkursu zapraszamy za rok, ponieważ w związku z ogromnym zainteresowaniem, w przyszłym roku najprawdopodobniej zmienimy formułę naszego konkursu. Planujemy przeprowadzić eliminacje wojewódzkie i finał na poziomie ogólnokrajowym!

Ideą konkursu, było przekonanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, że jedynym ograniczeniem, przy przygotowywaniu potraw z mięsa drobiowego jest ich własna wyobraźnia. Opiekę nad uczestnikami konkursu powierzyliśmy niezwykle utalentowanym i utytułowanym kucharzom:

Wojciechowi Grześkowiakowi- szefowi kuchni w Pałacu w Lubostroniu, współorganizatorowi licznych konkursów kulinarnych, m.in. Festiwalu Kuchni Pałuckiej, Walentynie Jałosze - międzynarodowej jurorce kulinarnej, znanej także z programu "Europa da się lubić", oraz Krzysztofowi Leśniewskiemu - miłośnikowi wszystkiego, co regionalne i pałuckie, promotorowi lokalnej kuchni podczas różnego rodzaju jarmarków i kiermaszy, laureatowi nagród kulinarnych, w 2014 r wyróżnionemu statuetką Century w kategorii Pasjonat roku.

Eliminacje trwały trzy dni, a każdego dnia, trzy wytypowane zespoły miały za zadanie przygotować określone danie obiadowe. Przepisy były inne każdego dnia, a na ich przygotowanie uczestnicy mieli dwie i pół godziny. Pierwszego dnia uczniowie mieli za zadanie przygotować czystą zupę na drobiowym wywarze, a także roladkę z dowolnej części kurczaka, budyń z grzybów i kaszotto. Drugiego dnia eliminacji była to zupa dyniowa na wywarze drobiowym i konfitowane udo z kurczaka z zestawem surówek i pure. Ostatniego dnia eliminacji zupa z kurczaka z warzyw i pierś kurczaka faszerowana podana z makaronem z pesto. Każdy zespół musiał wydać pięć porcji.

W czasie, w którym obradowało jury konkursowe uczestników konkursu „porywała” pani dietetyk. Zapoznawała ona uczniów z walorami zdrowotnymi mięsa drobiowego. Wskazywała także na wykorzystanie go w konkretnych dietach zdrowotnych.

Jury każdego dnia eliminacji miało niezwykle ciężki orzech do zgryzienia. Wszystkie zestawy dań, jakie przyszło oceniać prezentowały bardzo wysoki poziom. Większość mogłaby spokojnie znaleźć się w kartach dań pięciogwiazdkowych restauracji. Pytanie zatem, jak to się dzieje, że w dużej części polskich domów i restauracji najbardziej wyrafinowanym daniem z drobiu jest wciąż kotlet de volaille?

Ostatnim elementem każdego dnia, było przygotowanie popisowego dania przez szefów kuchni. Dania te miały otwierać oczy uczestnikom na zupełnie niespotykane połączenia smaków. Szefowie przygotowali m.in. pierś kurczaka faszerowana ziarnami kawy, gotowana metodą sous-vide, w sosie z azulety.

Po wielu debatach udało się wyłonić finałową trójkę. Do ostatniego dnia konkursu stanęły zespoły z:

  • Zespółu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie

w składzie
Dominika Nickel, Dominika Mrotek, Patryk Słoma

  • Zespółu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim

w składzie
Joanna Leszczyńska, Oliwia Słomińska, Aleksandra Pokora 

  • Zespółu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie

w składzie
Paulina Nowatkowska, Magdalena Szarszewska, Krystian Paradowski

Kategoria finałowa była kategorią open. Nie stawialiśmy przed uczestnikami żadnych ram, miała ograniczać ich tylko wyobraźnia. Po cichu liczyliśmy na wykorzystanie pomysłów i metod kulinarnych, które poznali podczas warsztatów z naszymi mistrzami kuchni.

Poziom dań finałowych był bardzo wysoki i po raz kolejny zaskoczył jury konkursowe. Ostatecznie podium konkursowe wyglądało następująco:


I miejsce zajął Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim,

II miejsce Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie

III miejsce Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie.


Każdy uczestnik otrzymywał nagrody za udział w konkursie, a zwycięski zespół otrzymał dodatkowo vouchery na warsztaty kulinarne z czekolady.

Za miejsca na podium nagrody otrzymały również szkoły - pierwsze miejsce to profesjonalny robot planetarny.

Przeprowadzenie tego typu warsztatów połączonych z konkursami, to chyba jedna z najlepszych form promocji mięsa drobiowego. To w końcu uczniowie, którzy w nich uczestniczyli będą w niedalekiej przyszłości szefami kuchni w restauracjach i to oni będą decydować o tym jak będą wyglądać karty dań. Liczymy, że dania z drobiu zajmą w nich ważne miejsce.

Analogiczne warsztaty połączone z konkursami odbywały się równocześnie w województwach opolskim i pomorskim.

Cała akcja „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole” finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

Stanowisko KFHDiPJ w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt.

Warsztaty kulinarne w województwie opolskim

 W dniu 15.11.2017 r. odbyły się warsztaty kulinarne ph. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, którego organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. W warsztatach udział wzięła młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie, która pod czujnym okiem Piotra Zająca szefa kuchni restauracji Zapiecek wykonała trzy potrawy z kurczaka. Zajęcia rozpoczęły się od wiedzy podstawowej czyli rozbiórki kurczaka na poszczególne części, a następnie uczestnicy warsztatów przeszli do przygotowywania potraw. Fenomenalne wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji pozwoliło młodzieży na zajęcia przy wykorzystaniu tradycyjnej kuchni węglowej oraz pieca opalanego drewnem. Wszyscy uczestnicy szkolenia jak i szkoła otrzymali nagrody rzeczowe za udział oraz materiały informacyjno - promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Szczególne podziękowania składamy pani Ewie Wączek właścicielce restauracji za zaangażowanie oraz przemiłe przyjęcie młodzieży chcącej podnosić swoje umiejętności i w przyszłości pracować w zawodzie.

Kolejne warsztaty odbyły się już dwa dni później, 17 listopada, w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. Tym razem szef kuchni czterogwiazdkowej restauracji Kamil Klekowski przeszkolił młodzież przeprowadzając krótki wykład teoretyczny, a następnie pokaz przygotowywania potraw z wykorzystaniem nowoczesnych technik. Następnie młodzież dobierając się w dwuosobowe zespoły wybrała składniki i rozpoczęła wielkie gotowanie pod czujnym okiem zaproszonego kucharza. Wszyscy uczestnicy oraz szkoła otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

 

 

 

Jesienno-zimowe warsztaty kulinarne

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, w ramach akcji: ”Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” (finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego), rozpoczęła jesienno-zimowy cykl warsztatów kulinarnych.

8 listopada w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku odbyły się warsztaty kulinarne inaugurujące cykl pomorskich warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Celem projektu jest promocja Polskiego mięsa drobiowego poprzez przeprowadzenie warsztatów kulinarnych w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie Województwa Pomorskiego Organizatorem projektu jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj a wykonawcą Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Zajęcia prowadzone są przez profesjonalną kadrę gastronomiczną, wśród nich członek kadry narodowej kraju, twórca rekordu Guinnessa, międzynarodowy szef kuchni Pan Kazimierz Żołnowski.

Zajęcia przebiegały w miłej atmosferze. W warsztatach wzięło udział 20 uczniów klas o profilu gastronomicznym. Podczas warsztatów w Pucku nagrodzono 3 drużyny za kreatywność kulinarną i wyjątkowy potencjał w dziedzinie gastronomii. Zdobywcy I miejsca są zaproszeni do udziału w warsztatach finałowych, gdzie reprezentanci z każdej szkoły ubiegać się będą o tytuł Mistrza sztuki kulinarnej z wykorzystaniem mięsa drobiowego.

Przed nami kolejne warsztaty, które odbędą się w szkołach w Wejherowie, Przodkowie, Władysławowie, Kłaninie, Sierakowicach, Somoninie i Kościerzynie.