Spotkanie z Wiceministrem Ryszardem Zarudzkim

 

 30 września 2017 w siedzibie Urzędu Miejskiego w Kartuzach, w województwie pomorskim, odbyło się spotkanie z Wiceministrem Rolnictwa, Ryszardem Zarudzkim, zorganizowane przez Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Na spotkaniu zostały przedstawione Ministrowi następujące tematy:


  1. Zmobilizowanie Ośrodków Doradztwa Rolniczego, do regularnego i przynajmniej comiesięcznego, publikowania kosztów produkcji żywca drobiowego w oparciu o wzór, uwzględniający wszystkie koszty ponoszone przez hodowcę. Publikowanie takiego kosztu przez niezależne instytucje, jakimi są Ośrodki Doradztwa Rolniczego, pomoże hodowcom w negocjacjach umów z ubojniami.

  2. Zmiana prawa, polegająca na wprowadzeniu obligatoryjnego 14-dniowego terminu płatności za produkty rolne. W tej chwili, w świetle obowiązujących przepisów, możliwe jest wydłużenie tego terminu nawet powyżej 30 dni. Powoduje to, że z jednej strony firmy paszowe nakładają na hodowce obowiązek płatności w terminie 14 dni, z drugiej, ubojnie przedłużają płatność powyżej 30 dni. W skrajnych przypadkach powoduje to utratę płynności finansowej przez hodowcę i konieczność zaciągania niepotrzebnych pożyczek.

  3. Stworzenie kampanii edukacyjnej, sprawie GMO. W oparciu o wyniki badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny- Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, które jednoznacznie wykazały brak różnic w składzie mięsa pochodzącym od zwierząt karmionych paszami zawierającymi komponenty GMO, a tych karmionych paszami bez dodatku GMO, należy stworzyć medialną kampanię informacyjną. Niechęć i strach społeczeństwa przed GMO, bierze się w głównej mierze z braku rzetelnych informacji o tych produktach.

  4. W związku z nadciągającym sezonem zwiększonego zagrożenia ptasią grypą, apelujemy o stworzenie rejestru wszystkich stad drobiu w Polsce niezależnie od ich wielkości. Jednocześnie proponujemy rozważenie obowiązkowego wykupu drobiu pochodzącego z chowu przydomowego. W tego typu hodowlach najtrudniej wymusić przestrzeganie zasad bioasekuracji. Jednocześnie koszty spowodowane wystąpieniem ogniska ptasiej grypy, które musi ponieść skarb państwa, są wielokrotnie większe niż proponowany przez nas swoisty wykup interwencyjny.

  5. Stworzenie planów zagospodarowania przestrzennego dla obszarów wiejskich. Znamy przypadki, w których pomimo posiadania przez hodowcę decyzji środowiskowych inwestycja jest blokowana przez gminę. Dzieje się tak przez brak planów zagospodarowania i opór mieszkańców, którzy nie chcą mieć po sąsiedzku fermy.

  6.    

Drób jedz by szybciej biec! PKO Festiwal Biegowy

W dniach 8-10 września odbywał się PKO FESTIWAL BIEGOWY, czyli jedna z największych imprez biegowych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

Sportowy program imprezy 8 PKO Festiwal Biegowy obejmował ponad 30 biegów i marszów, na dystansach od 300m do 100 km, a łączna długość tras przekroczyła 300 km. Najbardziej prestiżowe konkurencje Festiwalu to Bieg 7 Dolin na trzech dystansach – 34, 64 i 100 km, Życiowa Dziesiątka, Koral Maraton i Półmaraton, Bieg na Jaworzynę czy biegowa etapówka Iron Run. Najweselsze starty to z kolei Bieg Przebierańców, Bieg Kibica czy Bieg z krawatem.

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu wraz ze swoją akcją „Drób jedz by szybciej biec” uczestniczyła w tym wielkim święcie biegania.

Na naszym stoisku, znajdującym się w hali targowej festiwalu, można było zapoznać się z fachowymi poradami dietetycznymi. Stworzenie planu żywieniowego w przerwie między biegami, nie stanowiło najmniejszego problemu!

Oprócz tego każdy zainteresowany otrzymał broszurę z informacjami dotyczącymi wykorzystania mięsa drobiowego w diecie biegacza oraz ciekawymi przepisami.


Zapraszamy również do zapoznania się z naszym profilem na facebooku oraz kanałem na youtube!

Drób jedz by szybciej biec – Facebook

 

 

Drób jedz by szybciej biec – kanał Youtube

 

Pismo GLW ws. kontroli rosyjskiej służby weterynaryjnej

 

Piknik na Florydzie 2017

Na terenie 1. Brzeskiego Pułku Saperów już po raz 17 odbywał się wakacyjny wypoczynek dla dzieci i młodzieży z województwa opolskiego.  Przedsięwzięcie organizowane przez Opolskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Teraz Wieś oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie przy współpracy 1 Brzeskiego Pułku Saperów, Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Gminy Brzeg, Straży Pożarnej i Komendy Policji w Brzegu.

 

W dniach 11-13.07.2017 r. koszary brzeskich saperów odwiedziło około 2500 dzieci. Wzorem lat ubiegłych uczestnicy „Pikniku na Florydzie” mogli spróbować swoich sił w strzelaniu śrutem z pistoletów pneumatycznych, strzelania z karabinka paintball’owego oraz strzelania z łuków. Dużym powodzeniem niezmiennie cieszyły się przejażdżki samobieżnym transportem pływającym PTS-M, natomiast na oczku wodnym zwanym Florydą nie obyło się bez pływania łodziami saperskimi oraz pokazów sprzętu wojskowego. Klub wojskowy oraz sekcja wychowawcza zapewniła zajęcia plastyczne oraz sprawnościowe z możliwością sprawdzenia się na torze przeszkód. Teren poligonu był po brzegi wypełniony atrakcjami więc każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Kucharze  stanęli na wysokości zadania i przygotowali typową strawę wojskową, przygotowując wyśmienitą grochówkę. Oprócz świetnej zabawy na poligonie dzieci skorzystały z godzinnego pobytu na krytej pływalni oraz zwiedzania Zamku Piastów Śląskich, uczestnicząc na dziedzińcu w warsztatach kurczakowych oraz pokazach garncarza, rzeźbiarza i kowala.

       Przy organizacji Pikniku na Florydzie zaangażowanych jest szereg instytucji i służb garnizonu, które wykorzystując formę zabawy starali prowadzić zajęcia edukacyjno- profilaktyczne. I w tym roku nie zabrakło przedstawicieli Żandarmerii wojskowej, Policji, Straży Pożarnej oraz służb medycznych. 

 



45 Lato Kwiatów w Otmuchowie

Od 29 czerwca do 2 lipca 2017 roku odbywała się 45, jubileuszowa, edycja Lata Kwiatów w Otmuchowie. Po raz kolejny nie mogło na nim zabraknąć Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj z akcją „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Tym razem przygotowanych przez nas atrakcji było naprawdę bez liku. Całe stoisko zostało podzielone na dwie części- po dwóch stronach skrzyżowania stanęły dwa namioty, dzięki czemu cały plac pomiędzy nimi stał się nieformalnym terenem animacji KFHDiPJ.

Jeden z namiotów w całości był przeznaczony na stoisko dla dzieci, na którym najmłodsi uczestnicy spotkania brali udział w wielu przygotowanych dla nich grach i zabawach. Konkursy plastyczne, zabawy z kurczakiem Gdakiem, czy malowanie wymyślnych kurczaków z odrysowanych dłoni oraz na przygotowanych szablonach pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia.

W drugim namiocie, w sobotę i niedzielę, każdy kto miał ochotę, mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Porada ta, zaczynała się od profesjonalnego badania, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych współczynników, z których najwięcej radości wzbudzał wiek metaboliczny. Niektórym z badających się aparatura odjęła nawet 20 lat! Byli też i tacy, którym parę lat „przybyło”. Na nich na szczęście czekała pani dietetyk z poradami, dzięki którym po niewielkich zmianach na pewno następne wyniki będą bardziej optymistyczne. Oprócz tego, rozdawaliśmy książeczki z różnorodnymi i nie wszystkim znanymi przepisami kulinarnymi wykorzystującymi mięso drobiowe.

Po terenie całych targów chodzili animatorzy na szczudłach, którzy nie tylko zachęcali do odwiedzenia stoiska Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, ale także bawili wszystkich robiąc niesamowite pokazy z balonami.

Obok namiotu stanął ogromny kocioł, w którym gotowaliśmy zupę meksykańską z kurczaka. Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę przygotowaliśmy ponad 1500 porcji! Pierwsze naczynia z zupą wydał prezes KFHDiPJ, Andrzej Sieradzki, wraz ze skarbnikiem, Jerzym Chłodnickim. Z samą potrawą związany był konkurs, w którym można było wygrać książkę kucharską z przepisami z drobiu. Aby ją zdobyć należało wykazać się wyobraźnią i wymyślić nową, oryginalną, zabawną i nawiązującą do drobiu nazwę zupy.

Drugim konkursem, zorganizowanym w niedzielę, była konkurencja związana z przedstawieniem najciekawszego i najsmaczniejszego przepisu z kurczaka. Tutaj z uwagi na bardzo wyrównany i wysoki poziom, wyłoniliśmy aż dwóch zwycięzców. Dla wszystkich pozostałych uczestników przygotowaliśmy nagrody pocieszenia.

Jakby atrakcji było mało, to przez cały czas trwania imprezy działało „kurczakowe radio”, w którym puszczaliśmy te, znane i mniej znane, przeboje kojarzące się z kurczakami. Nie zabrakło również przebojów piosenki polskiej i światowej. Na żywo można było posłuchać śląskich szlagierów. Niezawodnym konferansjerem i wodzirejem był Berni, który zachęcał do udziału w konkursach, ale również, wespół z naszym dietetykiem, opowiadał o walorach mięsa drobiowego.

 

Tegoroczna edycja Lata Kwiatów w Otmuchowie była na pewno jedną z najlepszych w historii. Wszystkich, którzy nie przyjechali zapraszamy już za rok!