Zapraszamy na XV edycję targów Opolagra!

 

XXVII Agro targi w Lubaniu

W dniach 9 i 10 czerwca 2018r. odbyły się XXVII Targi Rolno- Przemysłowe W Lubaniu koło Kościerzyny. Są to jedne z największych tego typu targów w województwie pomorskim. W ramach programu pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przeprowadziła na nich kolejną imprezę promującą walory mięsa drobiowego.

Pierwszego dnia targów za główną scenę w całości odpowiadała KFHDiPJ. Rządzili tutaj animatorzy, organizujący gry i konkursy dla dzieci, oraz szef kuchni, Pan Kazimierz Żołnowski gotujący na żywo wspaniałe potrawy z kurczaka. Oprócz tego nie zabrakło ćwiczeń ruchowych, które nierozerwalnie łączą się z odpowiednią dietą. W związku z tym na chętnych czekał dietetyk, który specjalistycznym sprzętem mierzył poziom tkanki tłuszczowej, i zachęcał do jedzenia większej ilości mięsa drobiowego, które zawiera małą ilość tłuszczu, natomiast wysoką łatwo przyswajalnego białka. Ogromną popularnością zarówno wśród dorosłych jak i dzieci cieszyły się pokazy kuchni molekularnej wykonywane przez firmę SmartLab. Tylko na targach w Lubaniu dzięki KFHDiPJ oraz Pomorskiemu Zrzeszeniu Hodowców Drobiu i Producentów Jaj można było spróbować lodów o smaku kurczaka!

Oprócz pokazów na scenie do dyspozycji zwiedzających został przygotowany duży namiot, w którym na wszystkich odwiedzających czekały dalsze atrakcje. Na najmłodszych czekali animatorzy, malujący buzie, czy wyplatający niesamowite zwierzęta z balonów. Szef Żołnowski przygotował porcje degustacyjne, które w myśl naszego hasła, pokazywały, że z kurczaka można zrobić całe spektrum przepysznych dań, a nie tylko rosół i pieczone udko.

 

Lato na wsi 2018

 

 

 dniach 12-13 maja 2018 na terenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, przy okazji festynu plenerowego „Lato na Wsi”, odbyła się pierwsza w tym roku impreza z cyklu „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Jak w zeszłych latach, cała akcja jest finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Na przybyłych na targi zwiedzających czekała moc atrakcji. Na naszym stoisku odbywały się pokazy kulinarne przeprowadzane przez Wojciecha Grześkowiaka oraz Kevina Aistona. Ten, znany między innymi z programu „Europa da się lubić”, były strażak okazał się również znakomitym szefem kuchni (jest autorem książek kucharskich, prowadzi pokazy kulinarne nie tylko w Polsce ale i w całej Europie, posiada również wykształcenie kucharskie).

Po prawej stronie stoiska rozpościerała się strefa zabaw i animacji dla dzieci. Na najmłodszych czekała tam moc atrakcji. Między innymi warsztaty robienia czapek kucharskich, malowanki, rysowanki i wyklejanki, pokazy wielkich baniek mydlanych oraz malowanie buzi. Na wielkiej polanie obok strefy odbywały się konkursy rzucania pluszowymi kurczakami do zawieszonych na różnych wysokościach obręczy. Możliwość zagrania w hokeja na trawie, tory przeszkód, czy wielka dmuchana zjeżdżalnia, która była chyba największą atrakcją. Na dzieci biorące udział w tej konkursach czekały oczywiście nagrody.

Centralny namiot stoiska zajmowała, „Wyspa Zdrowia” czyli stanowisko dietetyka, oraz punkt, w którym można było otrzymać od przemiłych hostess książeczki z przepisami z drobiu, a także różne gadżety.

Na wyspie zdrowia można było przeprowadzić analizę składu ciała- określić procentowy udział tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wody oraz tkanki kostnej w ciele. W połączeniu z pomiarem obwodu talii i bioder, ciśnienia tętniczego krwi, oraz BMI dietetycy określali podstawową przemianę materii, jej tempo, wiek metaboliczny czy ryzyko wystąpienia otyłości. Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania, a chętni do sprawdzeniu swojego wieku metabolicznego musieli ustawiać się w kolejce.

 


 

 

"Lato na Wsi" Minikowo 2018

Wyniki postępowania mającego za zadanie wyłonić podmiot, który przygotuje rozwiązania kreatywne, a następnie wdroży kampanię promocyjną „Zwalczanie mitów wśród lekarzy o szkodliwości mięsa drobiowego” z dnia 27.04.2018

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj informuje, że postępowanie mające za zadanie wyłonić podmiot, który przygotuje rozwiązania kreatywne, a następnie wdroży kampanię promocyjną „Zwalczanie mitów wśród lekarzy o szkodliwości mięsa drobiowego” zostało zakończone.

 

Poniżej przedstawiamy informację o wyniku postępowania:

 

Informacja o wyniku postępowania.pdf