45 Lato Kwiatów w Otmuchowie

Od 29 czerwca do 2 lipca 2017 roku odbywała się 45, jubileuszowa, edycja Lata Kwiatów w Otmuchowie. Po raz kolejny nie mogło na nim zabraknąć Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj z akcją „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Tym razem przygotowanych przez nas atrakcji było naprawdę bez liku. Całe stoisko zostało podzielone na dwie części- po dwóch stronach skrzyżowania stanęły dwa namioty, dzięki czemu cały plac pomiędzy nimi stał się nieformalnym terenem animacji KFHDiPJ.

Jeden z namiotów w całości był przeznaczony na stoisko dla dzieci, na którym najmłodsi uczestnicy spotkania brali udział w wielu przygotowanych dla nich grach i zabawach. Konkursy plastyczne, zabawy z kurczakiem Gdakiem, czy malowanie wymyślnych kurczaków z odrysowanych dłoni oraz na przygotowanych szablonach pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia.

W drugim namiocie, w sobotę i niedzielę, każdy kto miał ochotę, mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Porada ta, zaczynała się od profesjonalnego badania, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych współczynników, z których najwięcej radości wzbudzał wiek metaboliczny. Niektórym z badających się aparatura odjęła nawet 20 lat! Byli też i tacy, którym parę lat „przybyło”. Na nich na szczęście czekała pani dietetyk z poradami, dzięki którym po niewielkich zmianach na pewno następne wyniki będą bardziej optymistyczne. Oprócz tego, rozdawaliśmy książeczki z różnorodnymi i nie wszystkim znanymi przepisami kulinarnymi wykorzystującymi mięso drobiowe.

Po terenie całych targów chodzili animatorzy na szczudłach, którzy nie tylko zachęcali do odwiedzenia stoiska Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, ale także bawili wszystkich robiąc niesamowite pokazy z balonami.

Obok namiotu stanął ogromny kocioł, w którym gotowaliśmy zupę meksykańską z kurczaka. Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę przygotowaliśmy ponad 1500 porcji! Pierwsze naczynia z zupą wydał prezes KFHDiPJ, Andrzej Sieradzki, wraz ze skarbnikiem, Jerzym Chłodnickim. Z samą potrawą związany był konkurs, w którym można było wygrać książkę kucharską z przepisami z drobiu. Aby ją zdobyć należało wykazać się wyobraźnią i wymyślić nową, oryginalną, zabawną i nawiązującą do drobiu nazwę zupy.

Drugim konkursem, zorganizowanym w niedzielę, była konkurencja związana z przedstawieniem najciekawszego i najsmaczniejszego przepisu z kurczaka. Tutaj z uwagi na bardzo wyrównany i wysoki poziom, wyłoniliśmy aż dwóch zwycięzców. Dla wszystkich pozostałych uczestników przygotowaliśmy nagrody pocieszenia.

Jakby atrakcji było mało, to przez cały czas trwania imprezy działało „kurczakowe radio”, w którym puszczaliśmy te, znane i mniej znane, przeboje kojarzące się z kurczakami. Nie zabrakło również przebojów piosenki polskiej i światowej. Na żywo można było posłuchać śląskich szlagierów. Niezawodnym konferansjerem i wodzirejem był Berni, który zachęcał do udziału w konkursach, ale również, wespół z naszym dietetykiem, opowiadał o walorach mięsa drobiowego.

 

Tegoroczna edycja Lata Kwiatów w Otmuchowie była na pewno jedną z najlepszych w historii. Wszystkich, którzy nie przyjechali zapraszamy już za rok!

 

 

Konferencja UOKiK

20 czerwca 2017 roku w siedzibie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów odbyła się konferencja dotycząca wchodzącej w życie 12 lipca 2017 roku ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.

Przygotowana przez Ministerstwo Rolnictwa Rozwoju Wsi ustawa ma m.in. wyeliminować nieuczciwe praktyki handlowe w relacjach pomiędzy przedsiębiorcami działającymi w branży rolno-spożywczej.

Celem konferencji było zapoznanie z podstawowymi definicjami występującymi w ustawie, chociażby tym, kiedy mamy do czynienia z przewagą kontraktową. Wedle UOKiK „Przewaga kontraktowa występuje, jeżeli między odbiorcą i nabywcą istnieje znaczna dysproporcja w potencjale ekonomicznym i jednocześnie słabsza ze stron nie ma wystarczających możliwości sprzedaży lub kupna produktów rolnych lub spożywczych od innych przedsiębiorców. Należy przy tym pamiętać, że posiadanie przewagi kontraktowej nie jest zakazane, niedozwolone jest jej nieuczciwe wykorzystywanie”.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów może interweniować wówczas gdy, łączna wartość obrotów między dostawcą a odbiorcą w którymkolwiek z 2 lat poprzedzających rok wszczęcia postępowania przekroczyła 50 tys. zł oraz obrót nabywcy lub dostawcy, który stosuje  praktykę, w roku poprzedzającym rok wszczęcia postępowania przekroczył 100 mln zł.

Przewidzianą przez ustawę karą jest maksymalnie 3% obrotu przedsiębiorcy osiągniętego w roku poprzedzającym rok nałożenia kary.

Produktami uważanymi w myśl ustawy za produkty rolne i spożywcze są jakiekolwiek substancje lub produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi, np. przetworzone (konserwy, dżemy, wędliny, cukier), częściowo przetworzone (surowe produkty powstające w wyniku uboju i rozbioru zwierząt), nieprzetworzone (świeże warzywa, owoce).

Do katalogu niedozwolonych praktyk należą między innymi:

  • zawyżone, niewspółmierne opłaty za świadczone usługi,

  • wymuszanie zakupu, np. poprzez wiązanie go ze zgodą na przyjęcie towaru do sprzedaży

  • niezrealizowanie usług.


Sprawami związanymi z zakresu przewagi kontraktowej zajmować się będzie Delegatura UOKiK w Bydgoszczy.


Należy przypomnieć, że część przepisów wprowadzonych przez ustawę o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi obowiązuje już od lutego br. Mowa tutaj o przepisach wiążących producentów z dostawcami umowami na dostawy towarów. W związku z tym, jednym z ekspertów obecnych na konferencji był przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego, czyli jednostki odpowiedzialnej za kontrolowanie tego aspektu funkcjonowania ustawy.

Do tej pory zostało zgłoszone jedynie 8 zawiadomień do ARR w związku z wadliwymi umowami.

Pomimo tego, że obecnie w sejmie przygotowywana jest nowelizacja części przepisów dotyczących umów, to w dalszym ciągu nie zostały ustalone minimalne limity ilościowe bądź cenowe, które byłyby zwolnione z obowiązku zawierania umów. Powoduje to, że w obecnym porządku prawnym, osoba kupująca najmniejszą ilość towaru na giełdzie rolnej, w celu dalszej jego sprzedaży, musi zawierać na taki zakup umowę.


W konferencji uczestniczył

Maciej Bujnik

Opolagra 2017- relacja

W dniach 9 – 11 czerwca 2017r. W Kamieniu Śląskim odbyła się XIV edycja Opolagry- jednych z największych targów rolniczych w Polsce. Na 45 hektarach powierzchni wystawiało się ponad 450 wystawców. Trzeci raz jednym z nich, wraz ze swoim programem pt. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Już po raz kolejny w tym roku zachęcająca do odkrywania walorów prozdrowotnych i smakowych mięsa drobiowego.

Tym razem na wszystkich zwiedzających Opolagrę, przez trzy dni jej trwania, czekała możliwość degustowania różnorodnych potraw z mięsa drobiowego. Roladki, nuggetsy, faszerowane pałki z kurczaka, czy pieczone udka cieszyły się ogromną popularnością.

W piątek, sobotę i w niedzielę, każdy, kto miał ochotę mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Każda rozmowa zaczynała się od profesjonalnego badania, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych innych cech, choćby wiek metaboliczny.

Na zwiedzających najwięcej atrakcji czekało w weekend. W sobotę od godziny 12:30 swój pokaz rozpoczął Remigiusz Rączka, szef kuchni znany z programu „Rączka gotuje”. Przyciągnął tłumy widzów, a potrawy przez niego przygotowywane, okazały się przepysznymi, a przede wszystkim oryginalnymi propozycjami na wykorzystanie mięsa drobiowego w kuchni. W niedzielę do jedzenia drobiu zachęcał z kolei Mikołaj Rey, uczestnik znanego teleturnieju Masterchef. Pokazy można było oglądać na dużym telebimie. Do przybycia na stoisko zachęcali animatorzy na szczudłach.

 

Ruszyły warsztaty kulinarne dla szkół.

W maju i czerwcu 2017 r. po raz kolejny na Opolszczyźnie ruszyły warsztaty kulinarne pod hasłem „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” w których udział wzięły szkoły:

Zespół Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie (30.05.2017 r.)

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie Koźlu (31.05.2017 r.)

Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku ( 01.06.2017 r. )

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach (06.06.2017r. )



Pod okiem specjalistów młodzież uczyła się od podstaw rozbiórki kurczaka na poszczególne części z omówieniem poszczególnych elementów. Szefowie kuchni przeprowadzili pokazy przygotowania kurczaka w różnych odsłonach głównie z zastosowaniem metody sous vide czyli gotowania potraw w niskiej temperaturze.



W Namysłowie, Kędzierzynie Koźlu oraz Prudniku gościł u nas Marek Starzyński szef kuchni w kilku Opolskich restauracjach wraz ze swoim asystentem Aleksandrem Czyż, którzy pokazowo przygotowywali flambirowanego fileta z kurczaka z miodem, nalewką z pigwy oraz musztardą francuską. Omawiając przy tym łączenie różnych smaków, wykorzystywania wszystkich części kurczaka począwszy od zup, dań głównych oraz przekąsek. Następnie młodzież wzorując się na kucharzach po dobraniu dodatkowych składników wzięła się za gotowanie. Szef Kuchni bacznie przyglądał się przygotowywanym potrawom wyłaniając po cztery najbardziej zaangażowane osoby, które najlepiej sprostały zadaniu i wyciągnęły z potraw najwyraźniejsze smaki.



W Głubczycach Szef kuchni Kamil Klekowski prezentował swoje umiejętności i przekazywał młodzieży wiedzę poczynając od wykładu i warsztatu rozbiórki kurczaka na poszczególne elementy jednocześnie je omawiając. Ciekawostką było wydobycie z korpusu kurczaka dwóch „drobiowych ostryg”, które są bardzo malutkie, ale tym samym najdelikatniejsze. Jego cztery pokazowe potrawy wykorzystaniem metody sous vide zrobiły furorę wśród młodzieży i grona pedagogicznego. Bardzo delikatne mięso z różnorodnymi dodatkami nie dość, że było przepięknie podane to wyjątkowo smaczne. Młodzież również stanęła na wysokości zadania i przygotowała potrawy, z których ciężko było wybrać najlepszą. Na podium stanęła jednak trójka laureatów wybrana przez naszego szefa.

Uczestnicy warsztatów otrzymali nagrody pocieszenia w postaci patelni oraz gadżetów, natomiast najlepsi otrzymali dodatkowo zestawy profesjonalnych noży kuchennych i rękawice kuchenne. Szkoły za zaangażowanie oraz bardzo dobre przygotowanie młodzieży do warsztatów otrzymali nagrody w postaci drobnego sprzętu agd.

 

 



Drób jedz by szybciej biec!

Ruszyła duża kampania promocyjna mięsa drobiowego, której hasłem przewodnim jest "Drób jedz by szybciej biec".

Tym razem dzięki Funduszowi Promocji Mięsa Drobiowego przeprowadzamy akcję skierowaną bezpośrednio do miłośników biegania oraz wszystkich preferujących aktywny styl życia. 

Wszystkie informacje o akcji znajdą Państwo na stronie internetowej:

 dróbjedz.pl 

 Serdecznie zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami kampanii!