Warsztaty w Gorzowie Śląskim

15 marca 2018 roku, Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie zorganizowała kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Tym razem, w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim, w zajęciach szkoleniowo – warszatatowych uczestniczyło osiemnastu uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, szkoleniowiec w branży gastronomicznej jak również szef kuchni renomowanej restauracji na Opolszczyźnie. Zajęcia zakończyły się konkursem na najlepiej zaprezentowane i najsmaczniejsze danie z kurczaka, które przygotowywały dwu i trzy osobowe zespoły. Młodzież stanęła na wysokości zadania komisja konkursowa miała do podjęcia bardzo trudną decyzję, gdyż poziom był naprawdę wysoki.

Wszyscy uczestnicy oraz szkoła, w której zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.


Z powyższych potraw zostanie przygotowana broszura kulinarna z recepturą oraz sposobem wykonania.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prośba o spotkanie z Ministrem Boguckim w związku z sytuacją na rynku drobiu

 

Życzenia Wielkanocne 2018

Pierwsze warsztaty kulinarne w 2018 roku

6 marca 2018 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie rozpoczęła kolejny cykl warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Tym razem odwiedziliśmy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Marii Skłodowskiej -Curie w Kluczborku. W zajęciach teoretyczno – warszatatowych uczestniczyło dwudziestu uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, szkoleniowiec w branży gastronomicznej jak i również szef kuchni renomowanej restauracji na Opolszczyźnie. Podczas zajęć zostały omówione tematy z zakresu wykorzystywania tradycyjnych i nowych technik w przygotowaniu potraw z różnych części kurczaka min. obróbka termiczna, kuchnia molekularna, metoda sous vide, wędzenie tradycyjne i alternatywne. Uwieńczeniem warsztatów był oczywiście konkurs na najlepsze danie z kurczaka, które przygotowywały 3 osobowe zespoły. Podczas obrad komisji degustacyjnej pod przewodnictwem Kamila wyłoniono najlepszych przyznając miejsca I, II oraz III. Wszyscy uczestnicy oraz szkoła, w której zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.

 

Konferencja drobiarska w KPODR Minikowo

Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych na konferencję drobiarską organizowaną przez Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Temat: Nowoczesne rozwiązania w produkcji drobiu grzebiącego. Konferencja odbędzie się 27 marca 2018 roku w siedzibie KPODR Minikowie.