Konferencja „Zarządzanie rozważnym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w zrównoważonej produkcji drobiarskiej”

Szanowni Państwo!

W dniu 25 października 2018 roku Parlament Europejski zatwierdził przepisy wprowadzające zakaz prewencyjnego, masowego podawania antybiotyków zdrowym zwierzętom od 2022 roku.

Dla krajowej branży drobiarskiej nie jest pytaniem czy, ale jak ograniczać stosowanie antybiotyków!

Możecie dowiedzieć się więcej o tych ważnych zagadnieniach, biorąc udział
w IV Międzynarodowej Konferencji Technicznej PROHEALTH - „Zarządzanie rozważnym stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w zrównoważonej produkcji drobiarskiej”. Konferencja, z udziałem wybitnych wykładowców krajowych i zagranicznych odbędzie się w Hotelu Windsor w Jachrance w dniach
15-16.02.2019.

Honorowy Patronat nad wydarzeniem sprawuje Pan Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem Konferencji jest przedstawienie praktycznych alternatyw dla stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych weterynaryjnych w zrównoważonej produkcji drobiarskiej.

Spotkanie dedykowane jest praktykom i naukowcom, którym leży na sercu zrównoważony rozwój polskiej branży drobiarskiej!

Serdecznie zapraszamy

Organizatorzy

Konsorcjum PROHEALTH

Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego

PO WPSA

Platynowy Sponsor: Biomin

Zainteresowanych wsparciem wydarzenia zapraszamy na stronę www.prohealthproject.eu /zakładka SPONSORZY





Życzenia Świąteczne 2018

Protest w Siewierzu

19 grudnia 2018 roku, w Siewierzu w województwie Śląskim, odbył się spontaniczny protest hodowców drobiu. Zebrani na miejscu hodowcy zablokowali ruch na DK 1. Głównym celem protestu było zwrócenie uwagi na problem zwiększającego się importu mięsa drobiowego z Ukrainy i innych krajów spoza Unii Europejskiej. Problem dotyczy w równym stopniu samych hodowców, którzy nie są w stanie konkurować cenowo z mięsem produkowanym bez zachowania norm unijnych, jak i konsumentów. Sprowadzane mięso nie podlega wystarczająco restrykcyjnym kontrolom, może zatem zawierać substancje w Polsce niedozwolone. Problem dla konsumentów polega na tym, że konsument nie jest w stanie rozróżnić mięsa z drobiu wyhodowanego w Polsce od tego spoza Unii Europejskiej.

Postulaty hodowców sprowadzały się do:

  1. zatrzymania importu mięsa drobiowego z krajów nie spełniających unijnych przepisów dot. bezpieczeństwa żywności

  2. Zatrzymanie pomocy finansowej przez UE dla dużych koncernów ukraińskich, produkujących mięso drobiowe

  3. Oznakowanie w sposób czytelny produktów wyprodukowanych poza UE

Kierowcy, którzy zostali zablokowani przez protest, otrzymali ulotki z informacją, przeciwko czemu zebrai hodowcy protestują.


Według szacunków niektórych przybyłych na miejsce mediów, w proteście mogło uczestniczyć około 200 osób.

Relacja TVP3 

 


Pismo do Ministra Ardanowskiego w sprawie trudnej sytuacji na rynku drobiu

 

Gęsina na imieninach 2018 - relacja

11 listopada 2018 roku, w stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości, po raz kolejny zachęcaliśmy mieszkańców Poznania i wszystkich turystów, do spróbowania potraw z gęsiny. Nasza cykliczna akcja - „Gęsina na imieninach” spowodowała, że 11 listopada nie kojarzy się w Poznaniu tylko z rogalami, ale i z gęsiną właśnie.

Tym razem, z racji na uroczystą, okrągłą rocznicę, musieliśmy nieco zmienić miejsce naszej promocji, ustępując wystawie przedstawiającej dzieje odzyskania przez Polskę niepodległości. Nasze namioty nie stały, jak zwykle przed ratuszem, ale w ciągu ulicy Paderewskiego. Ta lokalizacja okazała się chyba jeszcze lepsza – biorący udział w głównych uroczystościach na Placu Wolności, schodząc na rynek trafiali od razu na nasze stoiska. Przełożyło się to niesamowicie na frekwencję. Kolejki na nasze stoiska ustawiały się jeszcze przed oficjalnym początkiem imprezy i stały do samego końca bez przerwy. W szczytowym momencie sięgały ponad 200 metrów!

Na najmłodszych czekała „zagroda młodych hodowców”, w której czekały gry i zabawy z naszymi animatorkami. Dla nieco starszych, złaknionych wiedzy, przygotowaliśmy punkt informacyjno-konsultacyjny, w którym można było dowiedzieć się wszystkiego o zaletach mięsa gęsiego. Oprócz tego oczywiście podstawą była degustacja. Przygotowaliśmy dwa punkty. W jednym, z wielkiego kotła, częstowaliśmy wyśmienitą zupą na bazie gęsich żołądków, w drugim w ramach „kulinarnych igraszek”, na żywo kucharze przygotowywali różne warianty potraw na bazie mięsa gęsiego.

Kulminacyjnym punktem świętowania, była parada na cześć świętego Marcina. Z racji setnej rocznicy, jednym z zaproszonych do Poznania gości był były prezydent, pan Bronisław Komorowski, który wraz z prezydentem Poznania Jackiem Jaśkowiakiem, przekazał świętemu Marcinowi klucze do miasta.

Na scenie nie mogło zabraknąć również gęsi. Przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Andrzej Sieradzki, przekazał ją symbolicznie prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu, a następnie wspólnie przekazali ją na rzecz fundacji Barka.

Tegoroczna edycja „Gęsiny na imieninach” była jedną z najlepszych. Na pewno przyczyniła się do tego olbrzymia frekwencja. Mamy nadzieję, że przy okazji Święta Niepodległości pieczona gęś zagości na Państwa stołach.

Do zobaczenia za rok!