Gęsina na imieninach 2018

W setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości, zapraszamy na kolejną edycję imprezy "Gęsina na imieninach". Przygotowaliśmy dla Państwa moc atrakcji, między innymi degustację gęsiny oraz strefę zabaw dla najmłodszych. 

Serdecznie zapraszamy!

 

Na drobiowej diecie z dzieckiem w duecie

W dniach 13 – 15 września 2018 roku, na terenie stadionu PGE Narodowy w Warszawie, odbył się XXXIII Kongres Naukowy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników.

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj była tam obecna wraz ze swoją nową kampanią promocyjną pod nazwą „Na drobiowej diecie z dzieckiem w duecie”.

Ideą kampanii jest przekonanie lekarzy ginekologów o walorach prozdrowotnych mięsa drobiowego, a także obalenie mitów, jakie wokół niego narosły.

Chcemy dzięki temu trafić do kobiet w ciąży, które poprzez swoich lekarzy, będą świadomie i bez obaw sięgać po polski drób podczas tych szczególnych 9 miesięcy życia swojego i życia dziecka.

Tuż przed samym kongresem rozesłaliśmy do tysiąca gabinetów lekarskich materiały informacyjne, a zatem część lekarzy obecnych na kongresie miała już pierwszy kontakt z naszą kampanią za sobą.

Spotkaliśmy się z bardzo ciepłym przyjęciem oraz autentycznym zainteresowaniem. Dzięki nam wielu lekarzy mogło się dowiedzieć „jak to w końcu jest z tym drobiem na prawdę”.

Na naszym stoisku przeprowadzaliśmy również ankietę, dotyczącą mięsa drobiowego. Część wypełniających ją lekarzy, przystawiała na nich swoje pieczątki i prosiła o przysłanie materiałów informacyjnych. Świadczy to o wielkiej potrzebie naszej akcji i trafieniu w punkt w grupę docelową.



Po więcej informacji zapraszamy na profil akcji na Facebooka:


Na drobiowej diecie z dzieckiem w duecie - Facebook

 

Badania składu polskiego mięsa drobiowego

Na prośbę użytkowników portalu "Wykop.pl" laboratorium w Hanowerze przebadało skład polskiego mięsa drobiowego. Wyniki potwierdziły brak pozostałości antybiotyków w mięsie, a także obaliły kilka innych mitów związanych z drobiem.

 

Zachęcamy do zapoznania się z artykułem zamieszczonym na portalu Onet.pl

Piknik na Florydzie 2018

W dniach 10-12.07.2018 r. został zorganizowany wakacyjny wypoczynek dla dzieci i młodzieży z terenów wiejsko miejskich pn. „Piknik na Florydzie”. Wszystko rozpoczęło się o godz. 7:00 od zajęć na terenach poligonowych 1 Brzeskiego Pułku Saperów, gdzie odbywały się pokazy sprzętu wojskowego, zawody sprawnościowe, pokazy udzielania pierwszej pomocy przy zagrożeniu życia. Oprócz tego na terenie Zamku Piastów Śląskich w Brzegu odbyły się zajęcia edukacyjno – plastyczne. Podczas pikniku przez cały czas trwania zabaw stoiska degustacyjne wydawały wszystkim zgromadzonymi przepyszne bułeczki z kurczakiem. Nie zabrakło również naszego ulubionego żółtego kurczaka, który zapraszał do zabawy, nagradzał gadżetami reklamowymi i słodyczami.

 

Lato kwiatów 2018

Od 6 do 8 lipca 2018 roku odbyła się 46 edycja Lata Kwiatów w Otmuchowie. Po raz kolejny nie mogło na nim zabraknąć Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj z akcją „Kurczak w domu i w szkole nie tylko w rosole”. Tym razem przygotowanych przez nas atrakcji było naprawdę bez liku. Całe stoisko zostało podzielone na dwie części- po dwóch stronach skrzyżowania stanęły dwa namioty, dzięki czemu cały plac pomiędzy nimi stał się nieformalnym terenem animacji KFHDiPJ.

Jeden z namiotów w całości był przeznaczony na stoisko dla dzieci, na którym najmłodsi uczestnicy spotkania brali udział w wielu przygotowanych dla nich grach i zabawach. Konkursy plastyczne, zabawy z kurczakiem Gdakiem, czy malowanie wymyślnych kurczaków z odrysowanych dłoni oraz na przygotowanych szablonach pewnością pozostawi niezapomniane wrażenia.

W drugim namiocie w sobotę i niedzielę każdy kto miał ochotę mógł skorzystać z profesjonalnej porady dietetyka. Porada ta zaczynała się od profesjonalnego badania, które pokazywało poziom tkanki mięśniowej, tłuszczu, BMI, ilość wody w organizmie, a także wiele innych współczynników. Oprócz tego rozdawaliśmy książeczki z różnorodnymi i na pewno nie wszystkim znanymi, przepisami kulinarnymi wykorzystującymi mięso drobiowe.

Po terenie całych targów chodzili animatorzy na szczudłach, którzy nie tylko zachęcali do odwiedzenia stoiska Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, ale także bawili wszystkich robiąc niesamowite pokazy z balonami.

Obok namiotu stanęła ogromna patelnia. Zarówno w sobotę jak i w niedzielę przygotowaliśmy ponad 1000 porcji degustacyjnych potrawki z kurczaka!

Z naszym daniem związany był również konkurs w którym można było wygrać gadżety kulinarne. Trzeba było jedynie podać ilość kurczaka użytą w naszych potrawach, oraz zgadnąć wszystkie przyprawy.

Niezawodnym konferansjerem i wodzirejem był Berni, który zachęcał do udziału w konkursach, ale również wespół z naszym dietetykiem opowiadał o walorach mięsa drobiowego.